ТЕМНЫЙ 1

1. Лишенный света, плохо освещенный, темный

. Нощи бо сущи тьмьнѣ, свѣтъ же прѣчюдьнъ тъкъмо надъ манастырьмь блаженааго. (Ж.Феодос.Нест.) Усп. сб., 117. XII–XIII вв.

(1172): Бѣ же тогда ночь темна. Ипат.лет., 550. Ок. 1425 г. Доколе таиши, «аки светил<ь>никъ в темнѣ мѣсте» [2 Петр. I, 19]; доколѣ не явиши блг҃одати Бж҃иа, даныя ти, сущая в тебѣ. (Ж.Стеф.Перм.Епиф.) ВМЧ, Апр. 22–30, 1004. XVI в.

Учинилос<ь> такое побоище, что одва во сто лѣт в кр҃стьянстве не слыхано, и то было до темные ночи, и долго было невѣдомо, на которую сторону гс҃дь счастье подаровалъ. Куранты&sup&1&sup&, 175. 1637 г.

Есть же островъ, словет земля темная... Темная ж<е> потому словет, что туды зимою слн҃це не заходит... а лѣтомъ тогда бывает у них солнечнаго свѣта тол<ь>ко немного. Козм., 28. 1670 г.

– Темно, с., безл. предик. Темно (об отсутствии света, мраке, тьме). Въ той же церкви есть мѣсто огражено каменемъ... А середи тое ограды пропасть, щѣль... а пропасть та на камени, видеть въ неи темно. Х.Тр.Короб., 10. XVII в.

~ 1594 г.

«И тма верху безны, и Духъ Божии ношашеся верху воды» [Быт. I, 2], сирѣчь: не видѣть ничево, дня не было – темно. Ав.Сотв.мира, 662. 1672 г.

Еще свѣтло, когда тѣмно будетъ, зажигатъ стану (quando noctescet, wenn es dunckel). Lud., 81. 1696 г.

Темно бо бѣ въ &sup&.&sup&г҃&sup&.&sup& день: два солнца помѣркоста, оба багряная стлъпа погасоста. Сл. о п.Иг., 25. 1800 г. ~ к. XII в. – В знач. сущ. Темно, с. Темнота, потемки. Чюжая дш҃а – темно. Сим.Послов., 155. XVII в.

Темные, м., мн. Темные, неосвещенные места. Не можеть градъ укрытися врьху горы стоя, ни свѣщѣ въжьгъше спудъмь покрывають, нъ на свѣтилѣ поставляють [Мф. XV, 15], да свѣтить тьмьныя. (Сказ.Бор.Глеб.) Усп.сб., 56. XII–XIII вв.

|| Густой (о лесе). Дерева въ стѣни или в тѣснотѣ какои будучие меж иными древесами, какъ то в лѣсах темных и густыхъ добрѣ сил<ь>нѣе в высоту ростут, нежели в толстоту (ciemnych). Назиратель, 227. XVI в.

А на иныхъ мѣстѣхъ есть на волоку и горы, а лѣсы вездѣ темные. А есть на иныхъ мѣстѣхъ и чистыя мѣста на рѣчкахъ, гдѣ стаятъ и отдыхаютъ. Спафарий.Сибирь, 85. 1675 г.

А между городы Ярославлемъ и Вологдою по большой дорогѣ, между Ухорскимъ и Обнорскимъ ямы, такие жъ великие, непроходимые, темные лѣса, въ которыхъ нынѣ держатся такожъ многие воровские люди и разбойники. ДАИ XII, 333. 1688 г.

2. Темного цвета, близкий к черному

. Съкрываеть бо тьмьныи облакъ слн҃чьную красоту и свѣтьлость, погубить молт҃вьную красоту помнѣние гнѣвьное. Изб.Св. 1076 г.

&sup&1&sup&, 265. Аще ли начало ес<ть> бѣло на кожи плотнѣи и не худѣ ес<ть> осквернение плоти его [подозреваемого в проказе] от кожа плотныя, и влас его нѣс<ть> ся измѣнилъ въ власы бѣлы, сам же ес<ть> теменъ, отлучить и жрець &sup&.&sup&з҃&sup&.&sup& дн҃и (ἀμαυρά). (Лев. XIII, 4) Библ.Генн. 1499 г.

(1360): Того же лѣта бысть въ Ордѣ мятеж силенъ, мнози царие побьени быша, и царици, и царевичи, и рядци, и съсекошася сами межи себе. Тое же зимы въ Филипово говѣнье бысть знамение въ мѣсяцѣ, акы темною кровию покровенъ створися на чистѣ небѣ. Моск.лет., 181. XVI в.

(1518): Бысть умножение дождемъ велие... молитвами святыхъ чюдотворцевъ рускихъ абие темное небо со своими стихиами благорастворено и свѣтло бысть, и ясно солнечныя заря изъяви съ теплотою. Ник.лет. XIII, 29. XVI в.

3. Тусклый или мутный.

Тумпазъ камень названъ отъ мѣста, въ которомъ мѣстѣ онъ сперва найденъ, а то мѣсто зовутъ топазисъ; а который всѣхъ лучше и тотъ цвѣтъ имѣетъ, что золото, а который теменъ, тотъ не столь добръ. Леч. III, 155. XVIII в.

~ 1672 г.

4. Мрачный

. Заидущю же сл҃нцю ужасть нападе на Авраама, и се страхъ теменъ вели нападе (σκοτεινός). (Быт. XV, 12) Пятикн., 13 об. XV в.

Заходящу ж<е> слн҃цу ужасъ нападе на Авраама, и се страх теменъ велии нападе на нь (σκοτεινός). (Быт. XV, 12) Библ.Генн. 1499 г.

5. Слепой, незрячий, плохо видящий

. Старецъ именемъ Симеон бысть темен полгода. Ж.Серг.Нур., 143 об. XVII в.

~ 1584 г.

Темная вода– см. вода.

6. Непросвещенный, невежественный, неразумный

. И паки весто, что живем в суетах житейских и во всех своих злых делах меръских, потому краткий ум наш до конца темен бывает и глубины разума никакоже достизает. Посл.Стефана, 407. 1637 г.

Изначала тамошнии люди обычаемъ и нравы были темны, аки скоти, в чинѣхъ никакова урядства не имѣли и не знали. Козм., 343. 1670 г.

Се о трехъ перъстах реченно – егда сам себя волею своею печатает тремя персты, таковаго умъ тѣменъ бывает и не разумѣвает правая, всегда помрачен, печати ради сея скверныя. (Ав.Ж.) Пустоз.сб.&sup&1&sup&, 79. 1675 г.

|| Языческий, пребывающий во мраке язычества, нехристианский; нечестивый. Просвѣщая вся люди тьмьныя, научаше еже укланятися развращению, притѣкати же паче къ правовѣрьнѣи славѣ мудрыя цр҃кве блг҃одѣтию Ха҃ Ба҃ нашего, Иоаникие (σκοτεινοῖς). Мин.ноябрь, 285. 1097 г.

(1380): Да поидемъ противу нечестиваго сего и темнаго сыроядца за правовѣрную вѣру християньскую и за святыя церкви и за вся християны. Моск.лет., 202. XVI в.

И подняся царь Саин ординский ити на Рускую землю с темными своими силами. Каз.ист., 46. XVI в.

(986): По семъ приидоша нѣмцы изъ Рима отъ папы, глаголюще... земля твоя, яко земля наша, но вѣра твоя темна и смрадна, наша же вѣра свѣтъ есть. Ник.лет. IX, 42. XVI в.

(1359): Того же лѣта во Ордѣ убиенъ бысть царь Бердибѣкъ, сынъ Чянибѣковъ, внукъ Азбыковъ, и з доброхотомъ своимъ окаанымъ Товлубиемъ, княземъ темнымъ и сил<ь>нымъ, и со иными совѣтники его. Ник.лет. Х, 230–231. XVI в.

Царь турской ощутися, яко от сна возбудися, и от того страху и ужасьти едва сяде на свой конь и погна с малыми люд<ь>ми, со всею темною областию в турецкую землю. Аз.пов. (сказ.)&sup&1&sup&, 111. XVII в.

– В знач. сущ. Темный, м. Тот, кто не знает истинной веры. Тьмьныимъ и въ сѣни въплъщься въсия сълньце (τοῖς ἐν σκότει καὶ σκιᾷ). Ирм. (К.), 32. XII–XIII вв.

7. Неясный, непонятный

. И не кыча же ся се рече [Иисус], не бо бы тако тьмьно слово извѣщалъ, якоже ни самѣмъ (у)ченикомъ разумѣти словесе (ἀμυδρὰν... φωνήν). (Похв. о Лазаре) Усп.сб., 371. XII–XIII вв.

Сн҃у, отверзаи уста своя словесемъ Би҃емъ, да разумѣеши извитья словесъ притча и темно слово (Притч. I, 6: σκοτεινὸν λόγον). Мерило пр., 20. XIV в.

Сего послушавъ мудрыи, премудрѣе будеть, а разумныи строительство стяжыт, разумѣет же притчя и темно слово, гл҃аниа же премудрыхъ и гаданиа (σκοτεινὸν λόγον). (Притч. I, 5–6) Библ.Генн. 1499 г.

Стрегыте убо вас от роптаниа, иже ничемуже требѣ, и от оболганиа погублениа языка, яко слово темно непразно не идеть, уста ж<е>, иже лжеть, убиеть дш҃у (sermo obscurus in vacuum non ibit). (Прем. I, 11) Там же.

8. Неизвестный.

Въ 26 дн҃<ь> отдал старец конюшей Пимин тѣлежных денегъ рубль 7 алтн҃ъ, въ 27 дн҃<ь> дал за два имени члв҃къ темной с Олонцы 9 алтн҃ъ. Кн.прих.Свир.м., 54. 1621 г.

9. Совершаемый в тайне: преступный или запретный

. Или бо сн҃ы жруще [идолам], или темныя жрътвы творящи, или буиства полно бдѣние имѣюще: ни живота, ни браковъ чс҃то съхранять (obscura sacrificia). (Прем. XIV, 23–24) Библ.Генн. 1499 г.

10. Скрытый, сокровенный

. Аз пред ним иду, и горы поглажу, и врата медяная сотру, и верея железныя сокрушу, и дам ти сокровища темна и утаенная: невидимая отверзу ти, да увеси, яко аз Господь Бог, взываяй имя твое, Бог Израилев. Ерм.-Ер.Соч., 204. XVI в.

11. Грешный, злой, дурной. (1147)

: И о всих сихъ блг҃одарю тя, Ги҃, яко смирилъ еси дш҃ю мою и сподоби мя прити на свѣт от темнаго и суетнаго и маловременьнаг<о> сего вѣка. Ипат.лет., 350. Ок. 1425 г. И сами своеи погыбели пр҃ороци быша. Приде бо [Иисус] на землю посѣтить ихъ, и не приаша его, понеже дѣла ихъ темна бяаху; не възлюбиша свѣта, да не явятся дѣла ихъ, яко темьна суть. Сл.Илар.&sup&2&sup&, 87. XV в.

~ XI в.

Оружие не оцыщаемо – ржа изъестъ его, тако и члк҃ъ, не приемля бѣд и напастеи, темну имать дш҃у. Изм., 187. XVI в.

~ XIV в.

Оного [преп. Авраамия] образъ свѣтелъ, и радостенъ, и похваленъ, образъ же мои [Ефрема] тменъ и лукавенъ, мерзокъ и бестуденъ. Ж.Авр.Смол., 82. XVII в.

12. Адский, дьявольский

. Просвѣщение дш҃ь нашихъ быс<ть>, свѣтодавьче крс҃те вьсечьстьне, тя бо объемлуще, начала тьмьная и власти побѣжаемъ бжс҃твьною силою (τὰς ἀρχάς τε τοῦ σκότους ἐξουσίας). Мин.сент., 0113. Ок. 1095 г.

|| О преисподней. [Вопрос] Къде суть ныня ошьдъшяя дш҃я чл҃вчя?... [Ответ] Отъ ст҃ыихъ книгъ разумѣемъ, яко яже суть грѣшьны, то въ адѣ суть исподь подъ вьсею землею... въ тьмѣ и сѣни съмрьтьнѣи... въ земли тьмнѣ и мьгльнѣ, въ земли тьмы вѣчьныя (εἰς γῆν σκοτεινὴν καὶ γνοφεράν). Изб.Св. 1076 г.

&sup&1&sup&, 528. А греческое слово есть ад, и разумѣется мѣсто безвѣдомое, или мѣсто темное из ниских пропастей преисподних. Алф.&sup&3&sup&, 93. XVII в.

– В знач. сущ. Темная, с., мн. Преисподняя, ад. Въ тьмьныихъ посадишя мя, яко и мрьтвьця вѣчьныя (ἐν σκοτεινοῖς; ср. Пс. CXLII, 3). (Плач III, 6) Библ.Генн. 1499 г.

Дш҃и убо во адѣ грѣшныхъ суть... якоже гл҃етъ пс҃ломъ, в темныхъ, и сѣни смертнѣй, и в ровѣ преисподнѣм (ср. Пс. CXLII, 3: ἐν σκοτεινοῖς). Скрижаль IV, 25. 1656 г.

Темная область – власть зла. По вься дьни сущу ми съ вами въ црк҃ви, не прострѣсте рукы на мя, нъ се есть ваша година и область тьмьнаа (ἡ ἐξουσία τοῦ σκότους). (Лк. XXII, 53) Остр.ев., 293 об. 1057 г.

А о Павлѣ Крутитцкомъ мерско и говорить... готовъ зайцовъ Христовыхъ ловить и во огнь сажать. Добро-су, други, пришла ваша година и область темная [ср. Лк. XXII, 53]. Ав.Кн.толк., 468. XVII–XVIII вв.

~ 1677 г.

|| Как эпитет беса. Прошьлъ еси, яко слн҃це, просвѣщая землю облистаниемь проповѣдания, сщн҃ослужителю, яже въ тьмѣ дш҃а просвѣтилъ еси, тьмьнаго князя тѣмьже отгъналъ еси <и> тьмьныя его бѣсы (ζοφερούς). Мин.сент., 0168. Ок. 1095 г.

Да отступят от нас вся въздушьная и невидимая привидѣния и да не утаится в водѣ сей [крещения] бѣсъ теменъ. Требник, 15 об. XVI в.

– В знач. сущ. (1460): Видѣхъ при ногахъ моихъ стоящихъ нѣкоторыхъ множество тмообразныхъ синцовъ и притужающе ми, ихъже не бѣ числа; единъ же отъ темныхъ дръжа въ руку свитокъ великъ и рече: здѣ суть написана дѣла его. Львов.лет., 266. XVI в. И рече [святой] к нимъ [бесам]: вы, злии темнии, почто есте пришли здѣ? Варл.Хут., 193 об. XVI–XVII вв.

~ XV в.

Темный князь – князь тьмы, дьявол. И къ колесьмь вѣщавъши, и съ звѣрьми боръшися... тьмьнаго князя течениемь кръви крѣпъцѣ низъложи (τοῦ σκότους τὸν ἄρχοντα). Мин.сент., 0138. Ок. 1095 г.

Прошьлъ еси, яко слн҃це, просвѣщая землю облистаниемь проповѣдания, сщн҃ослужителю, яже въ тьмѣ дш҃а просвѣтилъ еси, тьмьнаго князя тѣмьже от<ъ>гъналъ еси (τοῦ σκότους τὸν ἄρχοντα). Там же, 0168.

◊Темная драка – драка, во время которой ее участники не видят или не знают друг друга

. Воеводы Кирила Осиповича Супонева человѣкъ Архипко Романовъ бился, на темной дракѣ мужика срубилъ. ДАИ III, 31. 1646 г. Темная полатка – место заключения, темница, тюрьма. Поутру во Андрон(ь)ев монастырь на чепи в темьную полатку посадили. Ав.Ж. (кратч.), 273. XVIII в.

~ XVII в.